De grootste besparing die je kan doen met behulp van een Warmtepomp is een korting tot 100% gedurende 5 jaar op uw KI indien uw E-peil <E30.

Op de site http://www.energiesparen.be : Korting onroerende voorheffing voor verlaagd E-peil

Voor bouwaanvragen vanaf 2013 wijzigden de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de korting op de onroerende voorheffing. De korting loopt op tot 50% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximaal E50 (en maximaal E40 voor bouwaanvragen vanaf 2014) en dit gedurende 5 jaar. De korting bedraagt 100% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van max. E30 en dit gedurende 5 jaar.

Premie via de netbeheerder

De premie is maximaal 1.700 en afhankelijk van de netbeheerder en COP (deze factor geeft de verhouding tussen de afgegeven warmte en de opgenomen elektriciteit). Enkel warmtepompen voor woningverwarming komen in aanmerking (dus niet de warmtepomp boiler of zwembadverwarming). De premie wordt door de eindgebruiker aangevraagd bij Eandis of Infrax (de netbeheerder).

Voor 2015 zijn er geen wijzigingen voor de energiepremies. Eind 2013 was al beslist dat wie in 2015 een bouwaanvraag indient, pas vanaf E30 een E-peil premie zal kunnen krijgen (ipv E40). De premie bedraagt voor bouwaanvragen vanaf 2015 zo’n 1800 euro voor een woning en 800 euro voor appartement met een E-peil van maximaal E30. Hoe lager het E-peil, hoe hoger de premie. Wat het tijdskader voor het afbouwen van de energiepremies betreft, wordt een definitieve beslissing verwacht in de eerste helft van 2015. Wijzigingen zullen in principe ingaan vanaf 1 januari 2016.

Voorlopig heeft De Vlaamse regering gezegd dat er geen verandering zullen komen indien de werken en eindfactuur klaar zijn voor 30 juni 2016 !!

De warmtepompen van Danfoss kunnen ook passief verkoelen en daarmee als airconditioning worden gebruikt. U bespaart daarmee dus ook in de zomer op de verkoeling kosten.

Als u uw huis ook goed isoleert door middel van vloerisolatie, spouwmuur isolatie of dakisolatie zult u de warmte en in de zomer de koelte nog beter binnen houden en profiteren van de beste resultaten, de hoogste besparingen en het beste rendement!

Zie hieronder voor meer info:

http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/energie/energiepremies/premies-voor-een-warmtepomp

http://www2.vlaanderen.be/economie/energiesparen/premies/2014/premie-overzicht_2014_versie-dec-2013.pdf

http://www.energiesparen.be

 

Bij de toepassing van een warmtepomp in nieuwbouw zakt het E-peil. Met een lager E-peil kan men onder de "lage energie woningen" vallen.

Indien lager dan 30 kWh/m2 ,valt men onder energiezuinige woningen zie: staatsblad sept 2010

Federale belastingvoordeel: http://financien.belgium.be/nl/particulieren/belastingvoordelen/groene_fiscaliteit/energiezuinige_woningen/